Wethouder Financiën, Hester van Buren, in gesprek met horeca & retail ondernemers Zuidas
Horeca & retail ondernemers kwamen 7 oktober bij Doppio Zuidas samen voor een inspirerende bijeenkomst, georganiseerd door Hello Zuidas. Onderwerpen die aan de orde kwamen waren: de precariobelasting (belasting op terrassen- en reclame-uitingen), de economische visie van de gemeente op Zuidas als een nieuw stadscentrum en de laatste ontwikkelingen rondom Station Zuid.
De middag werd gekenmerkt door interessante inzichten en levendige discussies, geleid door een indrukwekkend panel van sprekers. Wethouder Financiën van de Gemeente Amsterdam, Hester van Buren, stadsdeelvoorzitter Zuid, Bart Vink, regiomanager Amsterdam van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Eveline Doornhegge en omgevingsmanager Zuidasdok, Maarten van Ettekoven, waren onze gasten bij deze editie. Ze gaven interessante presentaties aan de ondernemers op Zuidas. Ook beantwoordden ze vragen uit het publiek en boden praktische handvatten hoe om te gaan met (hoge) kosten rondom de precariobelasting. Olivier Otten van Hello Zuidas modereerde deze bijeenkomst.
Wethouder van Buren reageert
Als wethouder Financiën kon Hester van Buren de aanwezigen inlichten over de laatste ontwikkelingen rondom de precariobelasting. Rondom de precario is een hoop gedoe: ondernemers, niet alleen op Zuidas, maar door de hele stad, zijn geschrokken van de hoge kosten. Ook in de media is er veel over geschreven. Tijdens corona is er drie jaar niet geïnd, nu ontvingen ondernemers met een terras een aanslag over 2023. “De administratie en handhaving is op orde”, lichtte de wethouder toe. “Ook is de precario, ook al voelt dat misschien anders, nu niet verhoogd. Een besluit om de terrasbelasting te verhogen, was al in 2019 aangenomen door de Raad.”
Toch was er ook goed nieuws voor ondernemers. De ophef rond de tarieven en de communicatie heeft de wethouder doen besluiten onlangs een voorstel naar de Raad te sturen met daarin het verzoek om sportverenigingen en onoverdekte winterterrassen niet mee te nemen in de precario. “Dat was onevenredig”, zei Van Buren. Als dit voorstel wordt aangenomen, gaat het in vanaf 2025 met terugwerkende kracht.
Ook adviseerde ze ondernemers bezwaar te maken als ze denken dat het niet klopt. “Alle facturen over de precario zijn verstuurd. Als je denkt dat het niet klopt, neem contact op met de gemeente en maak bezwaar. Zolang het bezwaar loopt, hoef je niet te betalen.”
Een vaak gehoorde klacht van Zuidas ondernemers is dat er in het weekend, de meeste avonden en van 14.00-17.00 uur niet veel gebeurd. Ze vinden het daarom oneerlijk dat Zuidas op dezelfde manier is gerangschikt als een druk gebied als het Centrum of de Pijp. “Een terras kost meer dan dat het oplevert!”, zei een van de aanwezigen.
Bezwaar maken: hoe en wat?
Eveline Doornhegge van de KHN noemde de belasting “buitenproportioneel”. In Zuidas is het tarief van 42 euro naar 70 euro gegaan. Plus nog ruim 38 euro aan winterterras tarieven. “Ik ben blij dat Hester heeft geluisterd naar de bezwaren en een voorstel heeft gedaan om de winterterrassen eruit te halen. Waarschijnlijk gaat dat wel door: dat scheelt 38 euro op de aanslag. “
Ook heeft de KHN een modelbezwaarschrift opgesteld voor ondernemers om bezwaar te maken op de terrasbelasting. Ook bij de vraag hoe om te gaan met een afwijzing kan de KHN helpen, stelde Doornhegge.
Daarnaast had ze nog een tip voor ondernemers met een winterterras. “In de begroting voor 2025 is inmiddels een voorstel opgenomen om de aparte heffing van 38,80 euro voor winterterrassen (van november tot en met februari) te schrappen. In november zal de gemeenteraad hierover een beslissing nemen. Dit gaat uitsluitend over de periode vanaf 1 januari 2025. Hoe de gemeente met winterterrassen in 2024 omgaat, is nog onduidelijk. KHN adviseert daarom om eventuele wijzigingen in het gebruik van (winter)terrassen per direct aan het stadsdeel door te geven, zodat je positie en rechten worden vastgelegd voor een mogelijke lagere aanslag. De wethouder kon nog niet aangeven hoe ze de winterterrassen voor 2024 zal behandelen. Formeel is de verordening van kracht, inclusief het winterterrastarief. Dit zal de basis zijn voor de heffing. Wijzigingen kun je sturen naar: stadsdeel@zuid.amsterdam.nl “
Economische visie Zuidas
Bart Vink, stadsdeelvoorzitter Zuid, heeft Zuidas in zijn portefeuille. We vroegen hem naar de economische visie van de gemeente op Zuidas als een van de nieuwe stadscentra.
“Zuidas is ooit begonnen als een van de sleutelprojecten uit het nationaal ruimtelijk beleid. Aanvankelijke focus was economie en infrastructuur. Stadsdeel Zuid is de grootste economische motor van Amsterdam. Zuidas is daarbinnen het hart. Inmiddels willen we hier een centrum maken, maar niet alleen een economisch centrum. De laatste twee decennia is Zuidas steeds belangrijker geworden en best tot leven gekomen. We willen van de Zuidas een bruisende plek maken voor zowel Amsterdammers als voor bedrijven. De combinatie wonen, werken en voorzieningen zorgt voor een aantrekkelijk centrum.”
Toch is er nog veel werk te doen, benadrukte Vink. “Wonen, werken en voorzieningen zorgen voor bedrijvigheid. Stadsdeel Zuid ondersteunt dat. Maar we moeten het vooral samen doen. Er is een spanningsveld tussen levendigheid en handhaving van regels. Ook Zuidas moet zich net als andere plekken in de stad aan de regels houden. In Zuid zijn er drie gebieden waar we verschillend mee omgaan. Voor Zuidas geldt: ‘ja, mits’, omdat we de levendigheid willen stimuleren. De uitdaging blijft: hoe kunnen we niet te belemmerend zijn, maar ook de regels niet naast ons neerleggen. Dat is de spanning die er nu is.”
In de toekomst ziet de stadsdeelvoorzitter meer maatschappelijke functies op Zuidas. “Naast commerciële invulling, zien we graag meer maatschappelijke invulling in de plinten. We zijn druk bezig om het voormalige Sapiens in Valley een nieuwe bestemming te geven. Ook zijn er meer speel- en groen voorzieningen. Daarnaast komen komt er een nieuwe bioscoop in The Pulse met 9 zalen. We willen functies neerzetten die mensen hiernaartoe trekken. We hopen dat dat ook in het weekend en in de avond gaat gebeuren. Ook komen er nog zo’n 8000 woningen bij en een nieuw museum. Deze optelsom zorgt voor meer levendigheid. Stap voor stap wordt de Zuidas een plek waar Amsterdammers en anderen graag komen.”
Station Zuid
Last but not least had omgevingsmanager Maarten van Ettekoven een op maat gemaakte presentatie over de werkzaamheden rondom Station Zuid, waarin hij met name de implicaties voor ondernemers toelichtte. "De Brittenpassage wordt uiterlijk in 2027 opgeleverd. Daarna gaat de Minervapassage, de huidige station passage, dicht voor langere tijd.
Wat houdt dit in voor de omliggende ondernemingen? “We proberen de overlast te beperken”, vertelde Van Ettekoven. “Daarnaast moet het gebied bereikbaar, veilig en leefbaar blijven. Ook moet er goede informatievoorziening komen. Bij schade, overlast en nadeelcompensatie kunnen ondernemers dat melden via het volgende portaal."
Deze Horeca & retail special werd georganiseerd door Gordana Todorovic en Angela Ham, respectievelijk voorzitter en secretaris van het Horeca & retail platform. Heb je vragen of opmerkingen over deze Special? Stuur een mail naar news@hellozuidas.com.
Tekst: Gordana Todorovic