Van prijswinnaar naar podium: Zuidas Duurzaamheidsprijs 2025 vindt plaats bij DLA Piper
Met de grondige renovatie van het Strawinskyhuis liet advocatenkantoor DLA Piper zien dat duurzaamheid en toekomstbestendig werken hand in hand kunnen gaan. Die inspanning bleef niet onopgemerkt: in 2024 ontving het kantoor de Zuidas Duurzaamheidsprijs in de categorie ‘Gebouwen’. Dit jaar krijgt die erkenning een bijzonder vervolg. Op 13 november 2025 wordt de prijs namelijk uitgereikt in het Strawinskyhuis.
Meer dan een verhuizing
Het voormalige kantoor van DLA Piper beschikte al over energielabel A, maar de ambitie reikte verder. “We wilden niet alleen een efficiënter pand, maar een gebouw dat aansluit op onze visie voor de lange termijn,” zegt Lex Oosterling, Country Managing Partner Nederland. “De renovatie van het Strawinskyhuis gaf die ambitie vorm: een grondige herontwikkeling van een bestaand gebouw, gericht op minimale uitstoot, maximaal comfort en volledige integratie van ESG-criteria.”
Het resultaat: een smart building met een BREEAM Outstanding-certificering, zonnepanelen, warmte- en koudeopslag en een daktuin met bijenkorven. WELL Platinum is in aanvraag.
Duurzaamheid als leidraad
Bijzonder aan het project is de nauwe samenwerking tussen partijen. Architect Casper Schwarz tekende voor het ontwerp, Flow Real Estate en MEAG voor realisatie en investering. Ook mobiliteit en kantoordiensten werden opnieuw ingericht met duurzaamheid als leidraad. Zo werd het aantal parkeerplaatsen meer dan gehalveerd (van 120 naar 45), en wordt fietsen en OV-gebruik actief gestimuleerd. E-bike to go leverde tien elektrische fietsen, en er staan twee elektrische poolauto’s klaar voor medewerkers.
Ook binnen het pand sluit alles naadloos aan op de duurzame visie. De biologische catering van BaxterStorey verwerkt snijafval tot soep en gebruikt koffiedik als voedingsbodem voor kruiden. Schoonmaak, hospitality en koeriersdiensten zijn geselecteerd op hun ESG-prestaties.
Verbinding met de buurt
DLA Piper is betrokken bij de Zuidas en vindt de maatschappelijke component minstens net zo belangrijk als de ecologische. Tijdens de verbouwing werden buurtbewoners betrokken via rondleidingen en informatiebijeenkomsten. Inmiddels is DLA Piper lid van de Green Business Club en Hello Zuidas en host het kantoor initiatieven zoals de ‘Vraag-Maar-Raak’-lunch met oudere en kwetsbare Amsterdammers. “Duurzaamheid gaat ook over sociale verbinding”, aldus Oosterling.
De interne betrokkenheid is eveneens hoog: met een kantoorbezetting van gemiddeld 65% en een hoge Leesman+ score op werkbeleving en welzijn, bewijst het gebouw zich als aantrekkelijke werkplek. Dat draagt bij aan het aantrekken en behouden van nieuw, divers talent.
Verhaal delen
Sinds de start van de renovatie in 2021 is de reis van het Strawinskyhuis breed gedeeld: via vakmedia als Advocatie en Mr. Online, op Zuidas.nl en in het programma Design Secrets, waarin architect Casper Schwarz de transformatie toelichtte. Ook DLA Piper zelf documenteerde de verbouwing actief op sociale media, en moedigt leveranciers aan om hun bijdrage aan het project te delen binnen hun eigen netwerken. “Kennisdeling is cruciaal als we verduurzaming willen versnellen”, benadrukt Oosterling.
De aanpak in het Strawinskyhuis blijkt bovendien schaalbaar. Of het nu gaat om circulair renoveren, het herzien van cateringconcepten of mobiliteitsbeleid: de onderdelen van dit project kunnen elders worden toegepast of aangepast. En dat is precies de bedoeling. “Wij hopen met dit project andere organisaties te inspireren om óók de lat hoger te leggen.”
Zuidas Duurzaamheidsprijs 2025
De inschrijvingen voor de vierde editie van de Zuidas Duurzaamheidsprijs zijn geopend. Heb jij een project dat bijdraagt aan een groenere, socialere of energiezuinigere Zuidas? Of ken je een initiatief – groot of klein – dat het verdient om in het zonnetje gezet te worden? Meld het nu HIER aan.
Tekst: Gordana Todorovic